Ruimtebesparende trappen: Welke soorten zijn er?

Ruimte besparende trap-min

Ruimtebesparende trappen voor elk type huis

Woon je klein of overweeg je een tiny house? Dan is het belangrijk om efficiënt om te gaan met de ruimte die je hebt. Een ruimtebesparende trap is één van de slimste oplossingen om ruimte te creëren! Hieronder lees je alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van de verschillende soorten ruimtebesparende trappen.

Hoeveel ruimte kun je besparen met een compacte trap?

Met een ruimtebesparende trap hou je, zoals de naam al zegt ruimte over. In het gunstigste geval gaat dit om enkele meters. In een kleine woning scheelt dit veel: je kunt de ruimte dan veel efficiënter gebruiken. Hoe steiler de trap is, hoe meer ruimte je overhoudt. Handig om te weten is dat een ‘open’ trap de ruimte optisch groter maakt. Bij de open spiltrap is dit bijvoorbeeld het geval.

Waar moet je op letten bij het kopen van een ruimtebesparende trap?

Een kleine ruimte of een charmant tiny house vragen om een ruimtebesparende trap. Zo’n trap kan volledig gericht zijn op ruimte besparen (praktisch), of mag ook mooi zijn. Let in elk geval op het volgende:

  • Een zoldertrap bespaart veel ruimte, maar is minder veilig voor kinderen.
  • Bij een steile trap is een goede leuning extra belangrijk
  • Welke functie heeft de trap? Als je een ruimte weinig gebruikt, kan een zoldertrap volstaan (eventuele kinderen hoeven deze trap niet te gebruiken)
  • Voor een compacte maar stijlvolle trap is de spiltrap een goede keuze.

Over het algemeen geldt dat hoe compacter of steiler de trap is, hoe meer je inlevert op comfort. Qua comfort blijft een vaste trap zoals de spiltrap, het meest prettig.

De 3 meest populaire ruimtebesparende trappen

Er zijn drie ruimtebesparende trappen die je veel tegen zult komen:

  • Opvouwbare trap
  • Vlizotrap of zoldertrap
  • Spiltrap

Voor een kleine ruimte kies je een opbouwbare trap, een vlizotrap of zoldertrap of een spiltrap. Elk type ruimtebesparende trap heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we ze apart.

Opvouwbare trap

Een opvouwbare trap is erg compact omdat je hem na gebruik volledig inklapt. Zodra je deze trap inklapt, loopt hij bijna gelijk met de muur. Het verschil met de zoldertrap of vlizotrap is dat de opvouwbare trap wat comfortabeler is in het gebruik. Waar de zoldertrap meer lijkt op een ladder, is de opvouwbare trap echt een trap. Daarmee is hij ook wat meer geschikt in een huishouden met kinderen. Een opvouwbare trap zet je meestal in elkaar met een ‘doe het zelf pakket’ en wordt verkocht in verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren of coatings. Dit type trap is één van de handigste oplossingen voor als je een tiny house hebt.

 

inklapbare trap klapster slim onbehandeld geolied ingeklapt
inklapbare trap klapster slim onbehandeld geolied

Vlizotrap of zoldertrap

De naam zegt het al: de zoldertrap wordt veel gebruikt als toegang naar zolders. Het is een zeer compacte trap, omdat je hem inklapt als je hem niet gebruikt. Je klapt deze trap uit in de lengte (naar beneden) met een stok. De vlizotrap is minder praktisch voor dagelijks gebruik: hij lijkt veel op een ladder en is puur functioneel. Zoldertrappen zijn te koop in verschillende materialen, zoals hout en staal. Daarbij zijn er tegenwoordig ook elektrische zoldertrappen. Wanneer de stroom uitvalt, kun je zo’n elektrische zoldertrap handmatig uitklappen. Vlizotrappen zijn tegenwoordig sterk verbeterd qua veiligheid en gemak.

Zoldertrap, Zooom
categorie zoldertrappen

Spiltrap

De spiltrap is de mooiste van alle ruimtebesparende trappen. Zoals de naam al zegt, worden de traptreden 180 graden rond een metalen spil gemonteerd. De trap neemt dus niet meer plaats in dan de breedte van de treden. Een spiltrap kan open of gesloten zijn. De open variant oogt ruimer en de gesloten variant is wat warmer qua uitstraling. Met een spiltrap kun je qua design alle kanten uit, van industrieel tot landelijk. Je kunt er een echte eyecatcher van maken. Een nadeel is natuurlijk dat je deze trap niet in kunt klappen. De spiltrap is dus een ‘vaste’ trap.

spiltrap budget nice1 hoofd
spiltrap tulip wit hoofd nieuw

De waardering van www.prijzentrappen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 113 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.