Houten trappen of stalen trappen: Wat is de beste keuze?

Als iemand op zoek is naar een nieuwe trap ontstaat vaak de vraag: “kan ik beter kiezen voor een houten trap of een stalen trap?”

De keuze voor een houten of stalen trap is vooral een kwestie van smaak, maar wordt soms ook gemaakt op basis van het besteedbaar budget en/of op basis van de locatie waar de trap geplaatst moet worden.

In deze blog gaan we in op de belangrijkste verschillen tussen een houten en een stalen trap.

Uiterlijk van houten en stalen trappen

Bij de keuze voor een houten of stalen trap speelt uiterlijk vaak een grote rol. Een metalen trap heeft over het algemeen een meer industriële look. Op sommige mensen komt een stalen trap daardoor koud en koel over, terwijl andere mensen een stalen trap juist een krachtige en moderne uitstraling vinden hebben.

Wijzelf vinden stalen trappen juist een echte eyecatcher in huis zijn. Veel stalen trappen worden bovendien gecombineerd met houten traptreden. Een mooie combinatie van warm en koud!

Een houten trap heeft een warme en natuurlijk uitstraling en heeft voor veel mensen de voorkeur als de trap in huis komt te staan. Daarnaast bestaan er veel verschillende houtsoorten met verschillende kleuren, waardoor er veel keuze is. Een houten trap is daardoor gemakkelijker aan te passen aan een bepaalde woonstijl.

wenteltrap genius030 hoofd

Onderhoud

Een houten trap vergt meer onderhoud dan een stalen trap. Het hangt van de gekozen houtsoort, locatie van de trap en eventuele afwerking van het hout af of er veel of weinig onderhoud nodig is. Veel houten trappen zijn afgewerkt met (kleur)olie of lak. Als er sprake is van slijtage, dan dient het hout opgeschuurd te worden en te worden voorzien van een nieuwe laag olie of lak.

Over het algemeen heeft een stalen trap geen onderhoud nodig. Als het staal voorzien is van een poedercoating, dan kan er na verloop van tijd een lakbeschadiging ontstaan. Met een lakstift of spuitbus kan dit gemakkelijk worden weggewerkt. Verder is reiniging met een vochtige doek voldoende. Dit is voornamelijk voor de buitentrappen.

Levensduur

Een houten trap heeft gemiddeld een levensduur van 40 jaar. Een stalen buitentrap gaat over het algemeen langer mee dan een houten buiten trap. Stalen trappen kunnen thermisch verzinkt worden waardoor een extra lange levensduur wordt gerealiseerd.

Een poedercoating beschermt tegen roest en is dus een goede manier om de levensduur van een stalen binnentrap te verlengen.

Kosten

Over het algemeen zijn houten trappen iets goedkoper dan stalen of metalen trappen. Dit geldt vooral voor trappen op maat, omdat het vervaardigen van op maat gemaakte trappen uit metaal of staal meestal meer bewerkelijk is dan het vervaardigen van een trap uit hout.

Bij bouwpakket trappen is het verschil in prijs voor staal of hout niet zo groot. Er bestaan zeer scherp geprijsde stalen bouwpakket trappen die veilig en gemakkelijk te installeren zijn!

Conclusie

Over het algemeen biedt een stalen trap meer voordelen dan een houten trap. Stalen trappen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, gaan langer mee en zijn sterker. Wel zijn stalen trappen op maat duurder dan houten trappen op maat. Daarnaast kunnen stalen trappen iets meer trillingen doorgeven, maar dit kan worden opgelost door stalen trappen te combineren met houten traptreden. Bovendien kan een volledig houten trap ook gaan kraken tijdens het belopen van de trap.

Bij PrijzenTrappen geven we de voorkeur aan stalen trappen. Al onze trappen en balustrades zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig staal: slijtvast, kleurvast en roestvrij. Veel van onze trappen worden gecombineerd met houten traptreden.

Stalen trap kopen

Bent u op zoek naar een scherp geprijsde stalen of metalen trap? Of wilt u graag meer advies over welke trap bij uw woonsituatie past? Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten staat u graag te woord.

Bekijk onze collecties
De waardering van www.prijzentrappen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 113 reviews.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.