Veelgestelde vragen

De meeste trappen in ons assortiment worden vanaf de fabriek in Italië verzonden en hebben een levertijd van ca. 4 werkweken*

Een uitzondering hierop zijn de Valencia buitentrappen. Deze kunnen we meestal in slechts 2 tot 3 werkweken leveren!*

Daarnaast zijn er een aantal trappen die een iets langere levertijd hebben zoals de L20 en KL20 muizenboomtrap en onze zwevende trappen. Deze trappen worden namelijk niet massa geproduceerd in standaard kleuren, maar op kleur gepoedercoat naar wens van de klant.

Ook zijn er een aantal trappen die een langere levertijd hebben omdat ze een ‘special’ zijn of op maat gemaakt moeten worden zoals de GoUp Electric.

Bij de productomschrijving kunt u de levertijd per trap bekijken.

De transporteur neemt van tevoren telefonisch contact met u op voor het meest geschikte aflevermoment.

Voor het opmeten van de juiste hoogte dient u te meten vanaf de vloer waar de trap op komt te staan tot aan de bovenkant van de verdiepingsvloer. Het is de afstand die tussen de pijlen in onderstaande afbeelding:

hoogte meten trap

Let op: Bij de vlizotrappen moet u de plafondhoogte opmeten in plaats van de vloer tot vloer hoogte.

Bij elke trap hebben we aangegeven hoe groot het trapgat moet zijn. Een spiltrap heeft een trapgat nodig dat altijd 5 cm groter is dan de diameter van de trap. Dit om te voorkomen dat de leuning van de trap te dicht tegen de muur komt waardoor u uw handen niet meer om de leuning krijgt.

Omdat de meeste spiltrappen een driehoekig afstapbordes hebben in dezelfde diameter, komt de spil altijd in het midden van het trapgat te staan. Het is daarom niet mogelijk om de spil dicht tegen het trapgat te plaatsen. De enige uitzondering hierop is de Suono spiltrap die draai van 180 graden maakt. Deze trap past ook in een rechthoekig trapgat.

Bij de overige trappen is het ook belangrijk om wat extra ruimte aan te houden voor het netto trapgat. Kijkt u hiervoor bij de productomschrijving.

Over het algemeen kun je stellen dat een goed beloopbare spiltrap een diameter  vanaf 130 cm heeft. Groter is natuurlijk altijd beter.
Soms is er echter niet meer ruimte of is het trapgat niet groter waardoor voor een kleinere diameter gekozen moet worden.

Om de netto tredebreedte te berekenen moet je de diameter van de spiltrap delen door 2 en daar nog 10 cm vanaf halen voor de spil en de trapleuning. Bij een diameter van 140 cm is dat 140 / 2 – 10 = 60 cm.

In onze webshop hebben we spiltrappen met veel verschillende diameters. De kleinst mogelijke diameter is 110 cm van de Ferro spiltrap tot aan een maximale diameter van maar liefst 225 cm van de Valencia spiltrap.

De optrede is de afstand tussen de bovenkant van de trede tot aan de bovenkant van de opvolgende trede (zie afbeelding). Dit is de hoogte die u per stap moet overbruggen.
In onze webshop wordt bij elke trap het aantal optreden weergegeven met de bijbehorende hoogte.

Bij de steektrappen en ruimtebesparende trappen in ons assortiment eindigt de laatste trede onder de verdiepingsvloer. De laatste stap naar de verdiepingsvloer is dan ook een optrede.

Wij adviseren om bij het bestellen van de trap het maximaal aantal optreden te kiezen voor de benodigde hoogte. U houdt hiermee de optrede zo laag mogelijk. Dit komt de beloopbaarheid van de trap ten goede.

optrede en aantrede uitleg

De aantrede is de horizontale afstand van het loopvlak tussen 2 treden gemeten vanaf de voorkant van de traptrede (zie afbeelding).

optrede en aantrede uitleg

U krijgt de trap aangeleverd in een gesloten houten palletkist met uitzondering van kleinere trappen/producten zoals de bijvoorbeeld de Stuttgart trap. Hierin vindt u alle zorgvuldig ingepakte onderdelen inclusief een montagehandleiding. U kunt de palletkist openen door de lipjes om te buigen en het deksel van de kist er af te halen. In sommige gevallen is de kist dicht geniet. In dat geval kunt u de kist openen met bijvoorbeeld een breekijzer.

palletkist fontanot

De afmetingen van de palletkist zijn voor de meeste trappen gelijk aan het europalletformaat: 120 x 80 cm. De hoogte varieert afhankelijk van het gekozen type trap tussen de 50 en 100 cm.

De transporteur levert de trap tot aan de voordeur/poort. Vanwege het gewicht van de trappen en het rijschema van de chauffeur kan de palletkist niet over drempels worden getild en/of naar binnen gebracht worden.

Bekijkt u eerst zorgvuldig de handleiding en meegeleverde onderdelen.

Bij de meeste spiltrappen wordt de spil als volgt opgebouwd: u draait een paal op de voetplaat van de spiltrap. Vervolgens draait u een koppelstuk met schroefdraad in die buis waar vervolgens weer een paal op gedraaid wordt.

Voor het laatste stuk van de spiltrap wordt een draadstang gebruikt met bijbehorende bussen. Op deze manier haalt u de benodigde lengte.

Onze bouwpakket trappen worden met een voetplaat op de vloer bevestigd. De enige uitzondering hierop is de Wall zwevende trap. De voetplaat van de andere trappen worden met lange bouten of ankers in de vloer vastgezet. Daarvoor moet u een aantal gaten boren waarmee u het risico loopt om in de vloerverwarming te boren.
Een alternatief zou kunnen zijn om de voetplaat op een grotere plaat te monteren en te verlijmen op de vloer.

In onderstaande tekening ziet u de afmetingen van de voetplaat of grondplaat. Ook ziet u hier de gaten voor de verankering.

 

voetplaat spiltrap afmetingen

Let op: Bij de Valencia trap heeft de voetplaat een diameter van 150 mm

Wij adviseren uw gemeente te raadplegen bij het bestellen van de trap indien de trap de enige toegang is tot een ruimte met woonfunctie. Het kan voorkomen dat bepaalde trappen niet voldoen aan uw specifieke bouwbesluit. Wanneer de trap naar een ruimte gaat zonder woonfunctie/onbestemde ruimte, is het bouwbesluit niet van toepassing.

U kunt op de website van de rijksoverheid het bouwbesluit bekijken en de eisen die gelden per specifieke gebruiksfunctie.

Ja. Bij alle zelfbouwtrappen die we in onze webshop verkopen staat de maximale hoogte vermeld. Als u hoger wilt is dat mogelijk met de trappen in de categorie spiltrappen. Deze trappen zijn namelijk te stapelen. Hierdoor kunt u twee keer de maximale hoogte halen.

Bij de Valencia spiltrap is het zelfs mogelijk om de 3 trappen op elkaar te stapelen. U kunt dan een maximale hoogte van maar liefst 885 cm overbruggen!

Een voorwaarde van deze constructie is dat de afstapbordessen van beide trappen in rechte lijn tegen een muur of verdiepingsvloer geplaatst kunnen worden (zie onderstaande afbeelding).

In onderstaande afbeelding een voorbeeld uit de praktijk:

buitentrap steel zink gestapeld 500px 2

Ja, bij de Quatro ruimtebesparende trap komt de steunpaal tegen muur aan voor extra stabiliteit.

Quatro ruimtebesparende trap zwart muursteun

Wij hanteren dezelfde vaste lage prijzen voor zowel particuliere als zakelijke klanten.
Wel kunnen we bij afname van meerdere producten een (volume)korting toepassen.